Blokzijl

Blokzijl In de Kop van Overijssel is altijd wel ergens een activiteit of evenement. Klik hier voor het actuele programma. Wilt een bootje huren of een fiets en bent u geïnteresseerd in wandel- en/of fietsroutes, klik dan op de button 'Activiteiten' bovenaan deze pagina.


Blokzijl is een stadje dat vooral bekend is bij watersporters en natuurliefhebbers. Het is een geweldige plek om te vertoeven, maar tegelijkertijd ook een ideale uitvalsbasis om tal van andere mooie plekjes in de nabije omgeving te bezoeken. Het waterseizoen start half april. Vanaf dat moment wordt het steeds drukker in de Kolk, zoals de haven in het stadje wordt genoemd. Het is een waar genot om op een van de terrassen aan deze sfeervolle haven te verblijven.

Blokzijl telt verschillende restaurants, waarvan top-restaurant Kaatje bij de Sluis (1-Michelinster) de bekendste is. Mieke&Co heeft een arrangement samengesteld in nauwe samenwerking met Kaatje. Verder is een supermarkt en er zijn diverse speciaalzaken. Het is een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietsroutes, vaar- of (in de winter) de razendpopulaire schaatstochten, zoals de Blokzijler Merentocht en de Vijf Merentocht.

Film over Weerribben De Wieden

Film over Weerribben De Wieden

Het oogsten van het riet

Blokzijl, een voormalig Zuiderzee-havenstadje in de Kop van Overijssel met zo'n 1350 inwoners, ontstond in de 16de eeuw. Er werd toen in het kanaal van het dorpje Muggenbeet naar de Zuiderzee een 'sijl' (sluis) aangelegd. Schepen van de VOC voeren af en aan. Hun lading werd hier overgeslagen in scheepjes die voor transport zorgden. Via Blokzijl vond ook de turf zijn weg naar het brandstofarme westen. Vele kooplieden en kapiteins vestigden zich rond de havenkolk en lieten huizen bouwen die geïnspireerd zijn op de prachtige oude pandjes in Noord-Holland.

De tijden zijn veranderd: In het Blokzijl van nu vind je onder meer een cadeau-winkel, een delicatessenzaak, een wijnhandel, een watersportzaak en een computerbedrijf. Verder beschikt Blokzijl over een zwembad, een kunstgalerie en een streekmuseum.
In de buurt van Blokzijl liggen idyllische plaatsjes als Giethoorn, Vollenhove, Muggenbeet, Steenwijk, Zwartsluis, Ossenzijl en, wat verder weg, Urk, Lemmer en Meppel. Een bezoek aan het natuurgebied Weerribben/De Wieden is een must voor de liefhebber. Ook voor fietsers en wandelaars is de provincie Overijssel een waar paradijs.

Winkels in Blokzijl
In Blokzijl is één supermarkt (COOP). U kunt deze vinden aan het Boffersweidje 35 (vanaf Mieke&Co aan de overkant van de sluis). Klik hier voor de openingstijden en acties. Verder is er onder andere een drogisterij annex parfumerie aan de Bierkade (no.1), dat is pal aan de haven. Hier kunt u ook een krantje kopen of een leuke ansichtkaart.

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden, zo wordt dit pittoreske plaatsje ook wel genoemd. Prachtige bruggetjes, karakteristieke huizen, mooie vaarten, leuke winkeltjes en een beroemd restaurant (Fanfare). Je kijkt echt je ogen uit in één van de mooiste dorpen van het land. Een tochtje met een fluisterboot mag niet ontbreken als je Giethoorn bezoekt. Een werkelijk onvergetelijke ervaring. Het ligt op een kwartiertje rijden van Blokzijl.

In de buurt van Blokzijl

Blokzijl ligt te midden van een uniek natuurgebied, het nationaal park Weerribben - De Wieden. Uniek vanwege flora en fauna. Wat er uitspringt zijn vogels als de ooievaar en aalscholver en het wuivende riet dat ieder jaar weer gewonnen wordt. Het is steeds weer een prachtig gezicht om de rietsnijders bezig te zien op de drassige velden. Zwaar werk dat vroeger met de hand werd gedaan, maar nu, met machines, nog steeds veel energie vergt. Het riet dekt zo'n 25% van de behoefte in Nederland af en het hoort tot de beste rietsoorten van Europa. Wie er meer over wil weten, kan het best naar het bezoekerscentrum in Ossenzijl gaan. Daar vandaan worden ook boottochten gehouden, waarbij wordt uitgelegd hoe een en ander in z'n werk gaat.
Andere leuke plaatsen in de buurt zijn Scheerwolde (beroemd om de palingrokerij) Vollenhove (knusse haven), Steenwijk (leuk winkelcentrum), Zwartsluis, Meppel (veel winkels, horeca en terrasjes aan het water), vissersstadje Urk (voor een heerlijk visje en een wandeling langs de vissersschepen met de indrukwekkende netten). Vlakbij Blokzijl zijn diverse boederijwinkels. Een ervan is Ekoboerderij De Eerste, gelegen aan de Uiterdijkweg 64 in Marknesse. Klik hier voor de website van deze boerderij.

Een eldorado voor watersportliefhebbers

Blokzijl ligt middenin de Kop van Overijssel, een zeer waterrijk gebied. In de Kolk zoals de Blokzieligers de haven het liefst noemen, is het in het seizoen een komen en gaan van motorjachten en zeilschepen. Sommige blijven een dagje, andere monsteren wat langer aan. Het is er heerlijk toeven, mede door de aanwezigheid van diverse horecagelegenheden aan en bij de Kolk (Sluiszicht, Mauritshuis, l'Auberge aan het Hof, 't Kommekie en het sterrenrestaurant Kaatje bij de Sluis).
Vanuit Blokzijl zijn prachtige routes te varen naar onder andere Giethoorn, Vollenhove, de grote meren rond Wanneperveen en uiteraard, in noordelijke richting, de Friese wateren.

Schaatstochten

Zodra de winter zich aandient, gaat het hart van menig schaatsliefhebber sneller kloppen. Alleen de gedachte al dat de Blokzijler Merentocht of de Vijfmerentocht weer verreden zal worden, doet schaatsers uit het hele land verlangen dat het maar snel stevig mag gaan vriezen. De Kop van Overijssel is tijdens de vorstperiode een waar walhalla voor schaatsers. De tochten voeren langs schitterende vergezichten, oergezellige dorpjes en eenvoudige koek-en-zopie kramen waar je onder meer terecht kunt voor een lekkere bak snert. Een winterlandschap als de mooiste ansichtkaart.
Blokzijl is, ook op dagen dat de Blokzijler Merentocht niet wordt gehouden, een uitstekende opstapplaats voor schaatsers. Parkeren in en om het dorp is geen enkel probleem. En het is er uiteraard ook weer goed toeven als de tocht er op zit. En dan nagenieten in één van de horecazaken, met een kop warme chocolademelk en een 'Blokzijler Brok': wat wil een mens nog meer.