Blokzijl

Blokzijl

In de Kop van Overijssel is altijd wel ergens een activiteit of evenement. Klik hier voor het actuele programma. Wilt een bootje huren of een fiets en bent u geïnteresseerd in wandel- en/of fietsroutes, klik dan op de button 'Activiteiten' bovenaan deze pagina.


Blokzijl is een stadje dat vooral bekend is bij watersporters en natuurliefhebbers. Het is een geweldige plek om te vertoeven, maar tegelijkertijd ook een ideale uitvalsbasis om tal van andere mooie plekjes in de nabije omgeving te bezoeken. Het waterseizoen start half april. Vanaf dat moment wordt het steeds drukker in de Kolk, zoals de haven in het stadje wordt genoemd. Het is een waar genot om op een van de terrassen aan deze sfeervolle haven te verblijven.

Blokzijl telt verschillende restaurants, waarvan top-restaurant Kaatje bij de Sluis (1-Michelinster) de bekendste is. Mieke&Co heeft een arrangement samengesteld in nauwe samenwerking met Kaatje. Verder is een supermarkt en er zijn diverse speciaalzaken. Het is een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietsroutes, vaar- of (in de winter) de razendpopulaire schaatstochten, zoals de Blokzijler Merentocht en de Vijf Merentocht.

Film over Weerribben De Wieden

Film over Weerribben De Wieden

Het oogsten van het riet

Blokzijl, een voormalig Zuiderzee-havenstadje in de Kop van Overijssel met zo'n 1350 inwoners, ontstond in de 16de eeuw. Er werd toen in het kanaal van het dorpje Muggenbeet naar de Zuiderzee een 'sijl' (sluis) aangelegd. Schepen van de VOC voeren af en aan. Hun lading werd hier overgeslagen in scheepjes die voor transport zorgden. Via Blokzijl vond ook de turf zijn weg naar het brandstofarme westen. Vele kooplieden en kapiteins vestigden zich rond de havenkolk en lieten huizen bouwen die geïnspireerd zijn op de prachtige oude pandjes in Noord-Holland.

De tijden zijn veranderd: In het Blokzijl van nu vind je onder meer een cadeau-winkel, een delicatessenzaak, een wijnhandel, een watersportzaak en een computerbedrijf. Verder beschikt Blokzijl over een zwembad, een kunstgalerie en een streekmuseum.
In de buurt van Blokzijl liggen idyllische plaatsjes als Giethoorn, Vollenhove, Muggenbeet, Steenwijk, Zwartsluis, Ossenzijl en, wat verder weg, Urk, Lemmer en Meppel. Een bezoek aan het natuurgebied Weerribben/De Wieden is een must voor de liefhebber. Ook voor fietsers en wandelaars is de provincie Overijssel een waar paradijs.

Winkels in Blokzijl
In Blokzijl is één supermarkt (COOP). U kunt deze vinden aan het Boffersweidje 35 (vanaf Mieke&Co aan de overkant van de sluis). Klik hier voor de openingstijden en acties. Verder is er onder andere een drogisterij annex parfumerie aan de Bierkade (no.1), dat is pal aan de haven. Hier kunt u ook een krantje kopen of een leuke ansichtkaart.